Schoolnet Eindhoven kiest voor Trends ICT Groep en oneCentral

Om de toenemende digitalisering van het onderwijs vorm te geven en te stimuleren, hebben de gezamenlijke onderwijsinstellingen en de gemeente Schoolnet Eindhoven in het leven geroepen. Het biedt de deelnemende scholen in de regio een supersnel glasvezelnetwerk tegen aantrekkelijke voorwaarden. Alleen een snel internet is natuurlijk niet genoeg. Voor het faciliteren van de eerste 2000 werkplekken koos Schoolnet Eindhoven voor Trends ICT Groep.

Met Schoolnet Eindhoven krijgen de onderwijsinstellingen in de Lichtstad de beschikking over razendsnel internet via glasvezel. De organisatie wil echter niet alleen kaal internet leveren, maar buigt zich ook over allerlei diensten die centraal ingekocht worden en vervolgens over het glasvezelnet worden aangeboden aan de aangesloten scholen. Een daarvan is het faciliteren van werkplekken met internet en cloudvoorzieningen.

Kwaliteit en betrouwbaarheid
Na uitgebreid marktonderzoek en het uitvoeren van pilots koos Schoolnet Eindhoven voor de @COM VoIP Business Manager van Trends voor het centraal beheren van de cloud en de werkplekken. De @COM-appliance combineert de financiële voordelen van opensource software met de kwaliteit en betrouwbaarheid van een industrieel platform. De apparatuur is inmiddels geïnstalleerd in de Eindhoven Fiber eXchange (EFX), het kloppende hart van het glasvezelnetwerk van Schoolnet Eindhoven in het datacenter op de campus van de Technische Universiteit Eindhoven. De scholen in Eindhoven krijgen daarmee de voordelen van de cloud in hun eigen private netwerk. Schoolnet heeft zich voorbereid op het kunnen faciliteren van zo’n 2000 werkplekken.

oneCentral
Voor de aansluiting van de @COM VoIP Business Manager met de buitenwereld viel de keus op OneCentral als leverancier en provider van telefoonnummers en de nodige verbindingen. Schoolnet betitelt OneCentral als “een kwaliteitsprovider die geen setupkosten voor gesprekken naar buiten berekent, wat deze leverancier extra interessant maakt voor het onderwijs, omdat er vooral veel korte gesprekken plaatsvinden”. De meeste leveranciers en providers rekenen lage tarieven per minuut, maar te hoge setupkosten per gesprek, concludeerde Schoolnet.

Concrete besparingen
Via de @COM VoIP Business Manager en oneCentral profiteren nu al de eerste scholen van Voice over IP. Dankzij de flexibele inzet van dataverbindingen en cloudvoorzieningen en de subsidie van de gemeente Eindhoven is de drempel laag voor de andere scholen om in te stappen. “De eerste ervaringen zijn prima”, laat Schoolnet Eindhoven weten in de nieuwsbrief.
“Zoals verwacht vergt het uitzoeken van wat een school aan telefonie en data voorzieningen in huis heeft veel tijd. Maar zodra het overzicht daar is, maken de concrete besparingen alle inspanningen het dubbel en dwars waard!”

Meer nieuws Minder nieuws
Paralax-oplossingen
Scroll