5 onbekende voordelen voor scholen met een cloud werkplek

  • Geschreven door Victor Visser
5 onbekende voordelen voor scholen met een cloud werkplek

De voordelen van cloud computing worden algemeen erkend door bedrijven en instellingen. Bijna alle organisaties gebruiken momenteel een of andere cloud gebaseerde applicatie. De voordelen van cloud computing liggen dan ook voor de hand. Ze verminderen de IT-kosten en vergroten de toegankelijkheid. Daarnaast bevordert het de samenwerking en geeft het meer flexibiliteit. Maar cloud computing heeft ook andere, wellicht minder bekende effecten. Zoals het potentieel om de manier waarop bijvoorbeeld het onderwijs werkt, sterk te veranderen. In dit blogartikel beschrijf ik daarom vijf verrassende manieren hoe cloud computing het onderwijs momenteel transformeert.

Geen dure studieboeken meer

Iedereen die studeert weet dat studieboeken op universitair niveau veel geld kosten. De kosten liggen hoger dan de kosten van vrijwel al het andere in het onderwijs, inclusief collegegeld. Het gevolg is dat veel studenten weigeren om ze aan te schaffen. Op de cloud gebaseerde studieboeken kunnen dit probleem oplossen, omdat digitale inhoud aanzienlijk goedkoper is dan gedrukte inhoud. Hierdoor hebben niet-kapitaalkrachtige studenten dezelfde toegang tot kwalitatief hoogwaardig lesmateriaal als kapitaalkrachtige medestudenten.

Geen verouderde lesboeken meer

Het probleem van dure studieboeken is dat ze niet snel worden vervangen. Het gemiddelde studieboek is met zeven tot elf jaar dan ook sterk verouderd. Dit betekent dat de inhoud niet meer relevant of zelfs niet langer correct meer is. Met bezuinigingen op schoolbudgetten kunnen veel scholen het zich niet veroorloven om deze verouderde boeken te vervangen. Echter, op cloud gebaseerde materialen zijn in real-time gemakkelijk te actualiseren, zodat studenten altijd toegang hebben tot het meest up-to-date lesmateriaal.

Geen dure hardware vereist

Cloud gebaseerde applicaties worden uitgevoerd in de internetbrowser, maar de meeste zijn ook compatibel met mobiele apparaten. Dit betekent dat scholen en studenten niet per se dure computers hoeven te bezitten. Een tweedehands smartphone van € 50,- heeft evengoed toegang tot deze applicaties als een laptop van € 500,-. Studenten hoeven ook geen externe opslagapparaten aan te schaffen, want er zijn genoeg bedrijven, zoals Google, die gratis cloud gebaseerde opslag aanbieden.

Geen dure software vereist

Een van de grootste voordelen van cloud-based computing is het SaaS-model (Software-as-a-Service). Veel softwareprogramma’s zijn nu gratis of tegen lage kosten verkrijgbaar, wat de kosten van essentiële applicaties voor studenten aanzienlijk verlaagt. In plaats van een gewone Microsoft Office-licentie te kopen, kunnen studenten en hun gezinnen bijvoorbeeld via een cloud abonnement een licentie kopen voor vijf computers en vijf mobiele apparaten voor slechts € 10,- per maand. Ze kunnen zelfs Google Docs gratis gebruiken. Onderwijsinstellingen kunnen ook veel geld besparen door SaaS-applicaties te gebruiken.  Traditionele leersystemen kosten soms wel meer dan € 50.000,-. Op de cloud gebaseerde leerbeheersystemen zijn al beschikbaar vanaf € 60,- per maand.

Meer (diverse) studenten bereiken

Cloud computing opent een wereld van nieuwe mogelijkheden voor studenten. Met name voor diegenen die niet goed worden bediend door traditionele onderwijssystemen. Voorheen waren de mogelijkheden voor bijvoorbeeld volwassen studenten die de middelbare school niet afmaakten zeer beperkt. Nu kunnen deze studenten hun diploma online behalen. Daarnaast zijn er nog andere groepen studenten voor wie een traditionele schoolomgeving niet werkt, en deze studenten hebben nu meer mogelijkheden om alternatieve vormen van onderwijs te volgen en zo met succes een studie af te ronden.

Op deze en vele andere manieren vermindert cloud computing niet alleen de kosten, maar creëert het ook een omgeving waarin alle studenten toegang hebben tot onderwijs. Of u nu een IT-beheerder, een leraar, een student of de ouder van een student bent, het is nu een goed moment om te ontdekken hoe cloud-gebaseerde applicaties kunnen profiteren van u, uw kinderen en uw school.

 

Meer weten? Download ons gratis e-book “kantoor en telefonie in de cloud”!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll