Cloud werkplekken zijn het cement voor de netwerkorganisatie

  • Geschreven door Victor Visser
Cloud werkplekken zijn het cement voor de netwerkorganisatie

In ons dagelijkse privéleven maken we al gebruik van de Cloud. We werken bijvoorbeeld met Wetransfer, Dropbox of Google docs. Waarom zou je dat als bedrijf dan ook niet doen? Momenteel werkt zo’n 50% van de Nederlandse bedrijven in de Cloud, de overige 50% heeft last van, wat wij noemen ‘cloudwatervrees’. Het zijn vaak de MKB-bedrijven die de overstap nog niet durven te zetten. Als je doorvraagt waarom dat is, dan komt het vaak neer op een gebrek aan kennis van de mogelijkheden. Een praktijkvoorbeeld helpt om de voordelen inzichtelijk te maken en de vrees weg te nemen.

Klant Quarter Masters

Quarter Masters is een zogeheten ‘netwerkorganisatie‘, het is een verzameling van vijftien ervaren consultants die op incidentele basis samenwerken aan één project. De expertises lopen uiteen: van public relations, content creatie en marketing tot sales management en organisatieadvies. De klanten van Quarter Masters zijn doorgaans high tech bedrijven, gericht op zowel de zakelijke als de consumentenmarkt.

De vraag

Quarter Masters wilde graag onderling beter samenwerken én een gezicht tonen richting (potentiële) opdrachtgevers. Zonder dat hiervoor een apart kantoorgebouw moet worden gehuurd en zonder kostbare ICT- investeringen zoals telefooncentrales, computerservers en speciale software.

De oplossing

Samen met Trends ICT Groep is de huidige situatie, de vereisten en de toekomstige ICT-eisen uitgebreid in kaart gebracht. Uiteindelijk is voor een volledige cloud werkplek gekozen, met kantoorapplicaties, software voor samenwerking op afstand, videovergadering en telefonie.

Het resultaat

Voor een relatief laag bedrag per maand zijn alle ‘Quarter Masters’ voorzien van de nodige applicaties (Microsoft Office 365 Business Premium). Ook beschikken zij nu over een telefooncentrale in de cloud (Cloudbellen) waarmee via één centraal telefoonnummer automatisch is door te schakelen naar de juiste Quarter Master.

De overgang van een traditionele werkplek naar de cloud is snel en zonder problemen, verlopen, zegt Quarter Master Paul Teixeira: “Al met al waren wij binnen een week ‘up & running’, inclusief het opzetten van ons eigen sociale netwerk met Yammer. Het is echt een enorme vooruitgang wat de efficiency betreft. En het heeft ons ook de kop niet gekost. Wij zijn op maandelijkse basis voor Office 365 én het cloud bellen samen nog geen 100 euro kwijt. Voor dat geld hadden wij niet zelf alle nodige hard- en software kunnen aanschaffen en het beheer kunnen regelen.”

Stap voor stap naar de Cloud

Op zich is het begrijpelijk om u zorgen te maken, maar achteraf blijkt dit vaak onnodig te zijn geweest. Om meer vertrouwen te krijgen in de overstap naar Cloud werkplekken kunt u eens een kijkje nemen bij een collega-ondernemer die deze stap al wel heeft gezet. Wat waren zijn ervaringen, waar liep hij tegenaan en welke voordelen levert het hem nu en op termijn op. En mocht u zover zijn dan hoeft het ook niet in een keer. Overstappen naar de Cloud kan namelijk ook prima stap voor stap.

ebook uw complete werkplek in de cloud

 

Scroll