Cybersecurity is geen luxe: het is noodzaak!

  • Geschreven door Victor Visser
Cybersecurity is geen luxe: het is noodzaak!

Cybercriminaliteit rukt meer en meer op. Ook MKB-bedrijven zijn er niet veilig voor. Voor kwaadwillende hackers is er ook bij hen genoeg te halen. Gestolen bedrijfsgeheimen kunnen bijvoorbeeld al aardig wat opleveren. En onbeperkte toegang tot het internetbankieren van de onderneming is evenmin te versmaden. Cybersecurity is inmiddels geen luxe meer: het is een absolute noodzaak.

Situatieschets

Een situatieschets: bij de voordeur van het bedrijfspand hangt een A4-tje met daarop de toegangscode van het pand en voor alle zekerheid ook de sleutel van de achteringang. Eenmaal binnen, zijn er overal Post-IT’tjes waarop inlogcodes zijn geschreven. Er ontbreekt eigenlijk alleen een groot bord met ‘Welkom Inbrekers’ bij de ingang. Geen enkele ondernemer die dit scenario als ideaal betitelt. Maar als het gaat om de ICT, zijn deze taferelen helaas nog vaak te zien. De oplossing? Zorg er voor dat belangrijke zaken, zoals bedrijfsgegevens en applicaties in de cloud staan. Met een ‘kogelvrije’ beveiliging en experts die echt verstand van zaken hebben.

Een bedrijfspand goed beveiligen, is weliswaar geen kinnesinne. Maar het is iets waar de gemiddelde ondernemer wel kijk op heeft: installeer een goed slot op de deuren en ramen, zorg voor een prima inbraakalarm en schakel eventueel ook een particulier beveiligingsbedrijf in. Klaar. Het wordt een ander verhaal bij de beveiliging van de ICT-huishouding. De pc’s met een wachtwoord beveiligen en aan het bureau vastklinken? Da’s nog goed te doen. Maar hoe zijn cybercriminelen op een afstand te houden en hoe kunnen ondernemers de werkomgeving virusvrij houden?

Cybersecurity is een zaak voor experts

Cybersecurity is een zaak voor experts: de criminelen en hun technologie worden steeds inventiever, waardoor er veel tijd, moeite en kennis bij komt kijken om hen steeds een stap voor te blijven. Het is een dagtaak. ICT-dienstverleners die cloud-oplossingen aanbieden, hebben een aparte afdeling met mensen die dag in, dag uit alleen maar bezig zijn met het dicht timmeren van de ICT-oplossingen die zij hun klanten aanbieden. Om maar te zwijgen over de investeringen die zij plegen in de meest geavanceerde hard- en software waarmee kwaadwillenden buiten de deur worden gehouden. Daarom stellen marktonderzoekers dat ondernemers het best kunnen kiezen voor het ‘uit de cloud’ afnemen van software (denk aan Office 365 kantoorsoftware en boekhoudprogramma’s), communicatie (zowel spraak als video-vergaderen) en het in de cloud opslaan van bedrijfsgegevens. Er staat dan een ploeg computerexperts dag en nacht klaar om cybercriminelen buiten de deur te houden.
Een andere goede reden voor de cloud-keuze is de back-up van applicaties en gegevens. Bij cloudaanbieders wordt de informatie en software continu op meerdere plekken veiliggesteld. Zodat er altijd weer door kan worden gewerkt. Ook als het op één computerserver even mis dreigt te gaan. Wel zo’n veilig gevoel.

Belang van voorlichting

Alle technologische maatregelen ten spijt, is de belangrijkste veiligheidsmaatregel tegen cybercriminaliteit en kwaadwillende hackers nog altijd voorlichting. De medewerkers moeten er van doordrongen zijn dat wachtwoorden en andere inloggegevens niet zomaar mogen worden opgeschreven. Want zelfs met het sterkste slot en de beste alarminstallatie kunnen inbrekers gewoon binnenkomen als de sleutel van het pand en de toegangscode van het alarm onder de deurmat voor de ingang liggen.

Ebook Veiliger Ondernemen

 

Scroll