Cybersecurity week en het MKB

  • Geschreven door Victor Visser
Cybersecurity week en het MKB

In de laatste week van september staat Nederland internationaal in de spotlights rondom het thema digitale veiligheid. De Cyber Security Week is een initiatief van The Hague Security Delta, in samenwerking met de Gemeente Den Haag, InnovationQuarter, Deloitte en The Hague Convention Bureau en meer dan 80 partners.

Cybersecurity bovenaan de agenda?

In 2015 bleek de eerste Cyber Security Week nationaal en internationaal een schot in de roos. Cybersecurity staat bij grote bedrijven en overheden inmiddels bovenaan de agenda, helemaal na de recente ransomware aanvallen. Bij het midden- en kleinbedrijf is cybercriminaliteit echter nog een onderschat probleem. Ondernemers zorgen wel voor goede beveiliging van hun fysieke bedrijf, maar digitale sloten blijven nog achterwege. Het is belangrijk om te realiseren dat cybercrime een bedrijf net zo goed kan platleggen als een grote brand of inbraak. Dus ook die van u.

Uitstelgedrag

Het blijkt dat het MKB uitstelgedrag vertoont daar waar het gaat om cloudservices en online systeembeheer. Ze lopen onnodig risico door verouderde software en zwakke firewalls. De gevolgen? De kosten van een datalek bedragen gemiddeld 182 euro per record. Stel dat er 30 persoonsgegevens van uw klant of leverancier op straat liggen, kunnen de kosten oplopen tot 5.460,- euro. Ook geldt er nu een meldplicht bij een datalek. Doet u dit niet dan kan de Autoriteit Persoonsgegevens, u een bestuurlijke boete opleggen van maximaal 820.000 euro.

Overige consequenties van een cyber aanval

Cybersecurity mag dus wat hoger op de agenda komen te staan in het MKB, want de consequenties van geslaagde aanval zijn ingrijpend. Hier een tweetal voorbeelden.

• Het netwerk wordt platgelegd wat veel downtime veroorzaakt. Gemiddeld kost dit een Nederlandse organisatie € 57.153,- per uur.

• Imago schade: een niet-gedetecteerde cyber-aanval is slecht voor het imago van uw organisatie. Klanten en toeleveranciers kunnen twijfelen of hun data wel veilig is bij u.

Eenvoudige maatregelen

Bedrijven zijn afhankelijk van ICT en dit betekent dat cybersecurity meer aandacht behoeft. Niet alleen in de grote ondernemingen, ook in het midden- en kleinbedrijf. Waar het boevengilde zich vroeger met name bezighield met bedrijfsgebouwen en goederen, zijn het nu de bits en bytes die aantrekkelijk zijn voor criminelen. Maar wat kunt u doen?

Met een paar eenvoudige en kostenefficiënte maatregelen is al veel is te winnen. Bijvoorbeeld door vanuit de cloud te werken, waarbij applicaties en data in streng beveiligde datacenters van een cloud provider staan. Of door in zee te gaan met een cloud provider die automatische back-ups maakt van de gevoelige bedrijfsinformatie.

Meer tips hoe u veilig kunt ondernemen? Download dan hieronder ons gratis e-book met tips en adviezen hoe u de digitale voordeur gesloten houdt.

Ebook e-security

 

Scroll