De ‘nieuwe’ ondernemer kan zonder duur kantoorpand

  • Geschreven door Victor Visser
De ‘nieuwe’ ondernemer kan zonder duur kantoorpand

De ‘nieuwe’ generatie ondernemers ziet geen brood meer in grote kantoorgebouwen. Zij gaan in plaats daarvan voor kleinere kantoorruimtes in bedrijfsverzamelgebouwen. Werknemers komen daar periodiek bij elkaar en in de tussentijd wordt met de laptop, smartphone en tablet computer gewerkt. Zonder dat de productiviteit er onder lijdt. Het geheim? Zij maken allemaal gebruik van cloud werkplekken. Tijd en locatie spelen daardoor geen rol meer.

Internetondernemingen

Voor veel zogenoemde ‘internetondernemingen’ is het plaats- en tijdsonafhankelijk werken de gewoonste zaak van de wereld. Sterker nog, voor veel van hen is het een voorwaarde om te kunnen opereren. Neem een Nederlands bedrijf dat geavanceerde webshops voor retailers bouwt. Het heeft eigen programmeurs in Nederland zitten, maar huurt ook ontwikkelaars op projectbasis in. Die ontwikkelaars zitten verspreid over de wereld: van Tsjechië tot India. Toch werken al die programmeurs moeiteloos in teams die op tijd en binnen budget websites opleveren. Dat is alleen mogelijk door de slimme en kosteneffectieve inzet van ICT-hulpmiddelen zoals cloud werkplekken.
Het ‘werken vanuit de cloud’ heeft niet alleen financiële voordelen (betalen per werkplek per maand). De ondernemer kan zijn werknemers en ingehuurde krachten ook voorzien van de meest geavanceerde hulpmiddelen waarmee samenwerken op afstand (ook bekend als ‘collaboration’) een fluitje van een cent is. Denk aan zaken als: videoconferencing, samenwerken aan één document, gecentraliseerde planning en het centraal opslaan van alle relevante projectbestanden.

Cloud werkplek

Dat is ook het geval bij QuarterMasters, een Nederlandse netwerkorganisatie met vijftien individuele consultants die zich als één organisatie naar de markt toe presenteren. Op projectbasis werken er nagenoeg altijd minimaal drie ‘Quarter Masters’ samen. Elke aangesloten consultant heeft zijn eigen praktijk én werkt samen op projectbasis binnen QuarterMasters. “Wij maken daarbij dankbaar gebruik van bijvoorbeeld Microsoft Office 365 inclusief centrale data-opslag en cloud communicatie”, zegt Paul Teixeira, één van de oprichters van QuarterMasters. “Één van de grote voordelen van een cloud werkplek is dat wij geen investeringen meer hoeven te doen in eigen servers of telefooncentrales. Dat nemen wij allemaal vanuit de cloud af. Het maakt daardoor niet meer uit of wij in één pand zitten of verspreid over het land. Wij zijn altijd bereikbaar en kunnen ongehinderd samenwerken aan een project. Dat was vroeger anders.”

Organiseer ‘terugkomdagen’

Werken vanuit de cloud maakt het elke dag samenkomen op kantoor nagenoeg overbodig. Wel is het verstandig om zogenoemde ‘terugkomdagen’ te organiseren voor een dergelijk gedecentraliseerd team. Er zijn bedrijven die dat twee keer per jaar organiseren: dan komen de medewerkers uit binnen- en buitenland bij elkaar op één locatie om elkaar in levenden lijve te zien en te spreken. “Ondanks alle uitstekende technische hulpmiddelen is het ‘echte’ persoonlijke contact ook belangrijk”, beaamt QuarterMaster Paul Teixeira. “Wij komen één keer per kwartaal bij elkaar om weer even bij te praten onder het genot van een drankje en een hapje. Dat persoonlijke contact blijf je nodig hebben. Het is een waardevolle les die wij hebben geleerd. Maar de kosten van zo’n kwartaalbijeenkomst wegen niet op tegen die van de huur van een kantoorpand en het moeten investeren in dure ICT-systemen.”
Meer weten over de cloud werkplek en hoe het organisaties in de praktijk kosteneffectiever én flexibeler laat werken? Download dan het e-book.

Scroll