Digitale Transformatie: wie heeft er nou een mobiele telefoon nodig?

  • Geschreven door Victor Visser
Digitale Transformatie: wie heeft er nou een mobiele telefoon nodig?

“Heeft u een mobiele telefoon? Nee, daar zie ik het nut niet van in”, of: “Een mobiele telefoon? Nee hoor. Ik heb een antwoordapparaat, wie mij nodig heeft die moet maar wat inspreken.” Zomaar een paar citaten uit een film uit 1998 van programmamaker Frans Bromet. Hij ging de straat op en vroeg aan passanten of ze een mobiele telefoon hadden.

De man die destijds zei dat hij het nut van de mobiele telefoon niet inzag, heeft inmiddels minimaal één smartphone in het bezit. Het is een voorbeeld van hoe technologische ontwikkelingen ingrijpen op het dagelijkse leven. Anno 2016 dient de volgende technologische golf zich aan: de Digitale Transformatie.

Internet als nutsvoorziening

Een ondernemer die nu nog zegt dat hij geen mobiele telefoon nodig heeft, mag gerust een uitzondering heten. Organisaties en consumenten en zakelijke gebruikers kunnen niet meer zonder smartphones, tablet computers en laptops. Internet wordt tegenwoordig tot de nutsvoorzieningen gerekend, naast gas, licht en water.

Het altijd en overal gebruik kunnen maken van applicaties is een vast gegeven aan het worden. Het is een kwestie van het aanbod dat de vraag wel moet volgen. De klant gaat ervan uit dat ondernemers altijd bereikbaar zijn. En dat ondernemers ook binnen korte tijd antwoord geven of het gevraagde leveren.

Digitale Transformatie voor het MKB?

De Digitale Transformatie vraagt om de snelle en flexibele inzet van mensen en ICT-middelen. Projectmedewerkers komen en gaan binnen organisaties, met als gevolg dat er vaak een tijdelijke opschaling plaats moet vinden van de IT-omgeving. Een opschaling die na afloop van het project niet meer nodig is. Met cloud computing is de organisatie in staat deze tijdelijke groei en uiteindelijke krimp eenvoudig op te vangen tegen vaste kosten per maand. Dat was voorheen voor het MKB volstrekt onbereikbaar: de investeringen in de bijbehorende extra ICT-hardware en software waren simpelweg niet op te brengen door de gemiddelde ondernemer. De komst van cloud computing met diensten als de online werkplek, Office 365 en bellen vanuit de cloud hebben daar verandering in gebracht.

Ondernemers kunnen nu op- en afschalen en medewerkers plaats-, device- en tijdonafhankelijk laten werken. Een beveiligde verbinding met de cloud, laptop, smartphone of tabletcomputer is alles wat daarvoor nodig is.

Dankzij cloud computing levert de Digitale Transformatie ondernemers ook geen financiële kopzorgen. In plaats van hoge investeringen in servers, opslag en softwarelicenties, wordt er nu afgerekend per maand en naar gebruik.

Dankzij de cloud geen belemmeringen meer

Om succesvol mee te gaan in de Digitale Transformatie zijn er – dankzij de cloud – nauwelijks technologische en financiële belemmeringen meer. De enige drempel ligt nu bij de ondernemer zelf. Verandert hij mee met de wensen van zijn klanten of blijft alles bij het oude omdat hij ‘het altijd zo heeft gedaan’? Een megaconcern als Kodak heeft een paar jaar geleden dat laatste antwoord gegeven op de vraag van klanten naar digitale fotocamera’s in plaats van filmrolletjes. Wat er met Kodak is gebeurd? Tegenwoordig is het slechts een schim van wat het ooit was. Het is niet zozeer de vraag óf een ondernemer zijn bedrijf digitaal moet transformeren, maar eerder of hij nog op tijd is.

Meer weten over hoe Digitale Transformatie voor ondernemers nieuwe mogelijkheden kan bieden? Vraag dan het standaardwerk ‘De Digitale Transformatie’ aan van de bekende trendwatcher Adjiedj Bakas en ICT-journalist Witold Kepinski.

Vraag het boek gratis aan!

 

Scroll