Een veilige Digitale Transformatie: het kan dankzij de cloud

  • Geschreven door Voornaam Achternaam
Een veilige Digitale Transformatie: het kan dankzij de cloud

Digitale Transformatie: er is al het nodige over geschreven. Voor veel ondernemers is het een absolute noodzaak. De klant wil op allerlei manieren over diensten en producten kunnen beschikken (off- en online). En hij heeft inmiddels – dankzij internet – keuze genoeg. Wie daar niet op inspeelt, loopt omzet mis. En dat kan alleen door de slimme en kosteneffectieve inzet van ICT-hulpmiddelen, zoals cloud computing.

Cybersecurity

Digitale Transformatie heeft ook een keerzijde. De grotere afhankelijkheid van ICT betekent ook dat cybersecurity meer aandacht behoeft. Waar het boevengilde zich vroeger met name bezighield met bedrijfsgebouwen en goederen, zijn het nu de bits en bytes die aantrekkelijk zijn voor criminelen. Denk aan zaken zoals malware, phishing mails, datalekken en USB-sticks die per ongeluk in een taxi worden achtergelaten.

Cybercriminaliteit zorgt inmiddels voor een steeds groter wordende financiële schade voor ondernemingen. Een recent onderzoek van securityspecialist Intel Security laat zien dat in Nederland de schade door cybercrime op 1,5 procent van het Bruto Nationaal Product (BNP) ligt. En daarmee laten wij alleen nog Duitsland voor ons (1,6 procent van het BNP) als land met de hoogste cybercrime-schade.

Met de toenemende acceptatie van Digitale Transformatie wordt ook de kwetsbaarheid van computersystemen en digitale gegevens groter. Dat heeft weer tot gevolg dat het ondernemers tijd, middelen en geld kost om de cybersecurity voor hun bedrijf zelf te regelen. Gelukkig hoeft een ondernemer geen cybersecurity-specialisten in dienst te nemen of in te huren om de informatiebeveiliging op orde te krijgen.

Cloud computing

De oplossing is cloud computing. Ondernemers profiteren zowel van financiële voordelen als van een grotere flexibiliteit door het ‘betaal-naar-gebruik’-model dat aan de cloud ten grondslag ligt. De applicaties en bedrijfsgegevens worden bij cloud computing niet meer in het bedrijf zelf opgeslagen. Het staat allemaal in de datacenters van de ICT-dienstverleners die cloud-oplossingen aanbieden. Die partijen nemen de informatiebeveiliging op zich: van de fysieke toegangscontroles van de datacenters tot de beveiliging van het netwerk, applicaties en de data. Ook investeren zij in gespecialiseerd personeel dat op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen op het gebied van cybersecurity.

Cloud computing maakt Digitale Transformatie voor het MKB mogelijk door de noodzaak voor hoge ICT-investeringen weg te nemen. Én het cloud model zorgt er voor dat de ondernemer niet meer zelf hoeft op te draaien voor de beveiliging van applicaties en gegevens.

Meer weten over welke impact Digitale Transformatie op ondernemers, overheid en consumenten heeft? Ontvang tijdelijk gratis het boek ‘Digitale Transformatie’ van de bekende trendwatcher Adjiedj Bakas en ICT-journalist Witold Kepinski. Een cadeautje ter waarde van €14,95!

Vraag het boek gratis aan!

Scroll