Hoe weet ik wanneer mijn bedrijf klaar is voor the cloud?

  • Geschreven door Voornaam Achternaam
Hoe weet ik wanneer mijn bedrijf klaar is voor the cloud?

Het is niet langer de vraag óf jouw bedrijf gebruik gaat maken van the cloud, maar hooguit wanneer en in welke mate. Welke cloudoplossing en welke manier van gebruiken past het beste bij jouw bedrijf: SaaS, hosting, een hybride oplossing of iets anders?

SaaS, hosting of hybride?

De markt voor clouddiensten vertoont een sterke groei. Toch wordt het on-premises-model (een eigen server) nog altijd veel gebruikt. Net als cloudoplossingen zijn er on-premises-oplossingen in verschillende vormen. Ondanks de beschikbaarheid van op cloud-gebaseerde alternatieven, zijn veel bedrijven vaak niet in staat om hun hele ICT-infrastructuur ineens in naar de cloud te brengen. Sommige bedrijven kiezen daarom voor een combinatie van on-premises- én cloudoplossingen. Beter bekend als de zogenaamde hybride omgeving.

Hoe bepaal je de keuze?

Het brede aanbod van mogelijkheden maakt het voor bedrijven lastig om wijs te worden uit alle mogelijkheden en een goed gefundeerde beslissing te nemen ten aanzien van het diensten- en gebruiksmodel dat het beste bij jouw organisatie past.

Maar tegelijkertijd is er ook sprake van een duidelijke verandering in de manier waarop we werken en communiceren. Onze houding ten opzichte van zakelijke technologie verandert nu een nieuwe generatie van digitale tools langzaam maar zeker ingeburgerd raakt. Ook de instroom van een nieuwe generatie medewerkers (digital natives) versterkt deze beweging.

Veel bedrijven hebben oog voor het feit dat het beschikbaar stellen van de nieuwste technologie aan hun medewerkers zakelijke voordelen kan bieden, zoals meer efficiëntie, flexibiliteit en productiviteit. Allemaal factoren om rekening mee te houden tijdens het besluitvormingsproces.

On-premises oplossing

On-premises-oplossingen bestaan het langst en vormen de traditionele aanpak. Vaak bieden ze een breed scala aan functies. Het wordt gekenmerkt door hoge aanloopkosten vanwege de benodigde investeringen in hardware en software. Daarnaast zijn er nog andere vaste kosten voor bijvoorbeeld informatiebeveiliging, klimaatbeheersing, onderhoud, verzekeringspolissen en upgrades. Deze kosten zijn nadelig voor de cashflow van de onderneming.

SaaS

SaaS-oplossingen worden aangeboden op basis van een model waarbij je voor het werkelijke gebruik betaalt (pay as you go). Zo wordt er geprofiteerd van lagere aanloopkosten omdat er niet hoeft te worden geïnvesteerd in hardware of software en andere schaalbare capaciteit. Hierdoor is deze oplossing afhankelijk van de veranderende bedrijfsbehoeften aanpasbaar. SaaS oplossingen zijn daarmee een flexibel en toegankelijk alternatief voor on-premises oplossingen. Een bijkomend voordeel is dat je de software vanaf elke locatie en op elk gewenst moment kunt gebruiken. De meeste gevestigde cloud aanbieders, zoals Microsoft, blijven bovendien ontwikkelen en investeren in hun beveiligings- en back-up-infrastructuur.

De afweging om gebruik te maken van een traditionele on-premises-oplossing of een cloudoplossing is natuurlijk afhankelijk van jouw specifieke bedrijfssituatie. De keuze voor een cloudoplossing (100% online), on-premises-oplossing (100% lokaal) of een hybride oplossing (een combinatie van beiden) of een gehoste (uitbestede) oplossing kun je pas maken na een grondige evaluatie van de unieke behoeften van jouw organisatie.

De keuze is aan jou! En wij helpen graag daarbij bij met onze e-book Kantoor en Telefonie in the cloud.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll