Meer flexibiliteit voor minder kosten? Het kan met de cloud werkplek!
- Geschreven door Voornaam Achternaam
Meer kunnen voor minder geld. Het is de droom van menig ondernemer. Met de cloud werkplek is het een droom die werkelijkheid wordt. Werken vanuit de cloud levert meer flexibiliteit op tegen lagere ICT-kosten. Vroeger waren er voor geautomatiseerde werkplekken omvangrijke investeringen in netwerkservers, opslagcapaciteit, software en beheer nodig. Door cloud computing behoort dat definitief tot het verleden. De cloud aanbieder neemt namelijk al die kosten voor zijn rekening. De ondernemer betaalt voortaan enkel voor de software en opslagcapaciteit die zijn medewerkers daadwerkelijk gebruiken. Dat is op zich al erg prettig, maar de echte winstpakker is de verhoogde flexibiliteit én het grote pallet aan mogelijkheden.
Opschalen?
Wat bedoelen wij met meer flexibiliteit? Neem een ondernemer die met seizoensinvloeden te maken heeft. Die moest vroeger bij grote drukte extra werkplekken inrichten, met alle bijkomende rompslomp en financiële consequenties van dien. Met cloud computing is het opschalen naar meer werkplekken (in veel gevallen zelfs inclusief de optimale instellingen voor applicaties én de data-opslag) een kwestie geworden van enkele muisklikken en toetsaanslagen. Hetzelfde geldt voor het terugschroeven van het aantal cloud werkplekken of het aantal applicaties plus opslagruimte. Het is niet alleen ideaal voor ondernemers die seizoensgebonden werken, maar het vormt ook een uitkomst voor organisaties die op projectbasis werken. Voor sommige projecten zijn immers meer of minder in- en externe medewerkers nodig.
Tijd en afstand
De grotere flexibiliteit die de cloud werkplek biedt, heeft ook alles te maken met het feit dat medewerkers niet meer gebonden zijn aan bepaalde tijden of een specifieke (werk)plek. Waarom? De verbinding met de cloud gaat veelal via het internet. Dus als er een internetverbinding is (bekabeld, Wifi of via 3G/4G), kan er met de cloud applicaties worden gewerkt en zijn de gegevens keurig in de cloud op te slaan. Buitendienstmedewerkers kunnen hierdoor bijvoorbeeld overal offertes maken en klantgegevens raadplegen. In binnen- of buitenland, tijdens en na kantooruren. En ook kan de cloud werkplek op diverse soorten apparaten worden gebruikt: pc’s, laptops, tablet computers en zelfs de meeste smartphones.
Tijd en afstand zijn bij cloud computing ook nauwelijks meer van belang. Dat is bijvoorbeeld ideaal voor ondernemers die meerdere vestigingen in binnen- en buitenland hebben. De diverse medewerkers kunnen voortaan met elkaar samenwerken aan bijvoorbeeld offertes of binnen projectteams. Daarvoor zijn er bij cloud aanbieders diverse samenwerkingsapplicaties voorhanden: van ‘standaard’ videoconferencing tot geavanceerde programma’s waarmee onderling is te communiceren en gezamenlijk aan een document of project kan worden gewerkt. Al die software is door de ondernemer zelf eenvoudig ‘bij te prikken’ en ook weer even makkelijk uit te schakelen.
Extra flexibiliteit en een groter pallet aan mogelijkheden, zonder dat er een enorm ICT-budget met bijbehorende ICT-afdeling voor nodig is. Meer voor minder.