Tot ziens ISDN, welkom VoIP

  • Geschreven door Victor Visser
Tot ziens ISDN, welkom VoIP

Waarschijnlijk heeft u het al vernomen, maar het einde van bellen via ISDN is in zicht. Via een officieel persbericht liet KPN in april weten in september 2019 te gaan stoppen met de levering van telefonie over het traditionele ISDN-netwerk.

Waarom stopt ISDN?

Het einde van het ISDN-tijdperk komt niet geheel onverwacht. In de afgelopen jaren zagen we al een sterke teruggang van het aantal gebruikers van deze traditionele telefoniediensten. Waren er acht jaar geleden nog zeven miljoen ISDN- aansluitingen in Nederland, in 2016 waren dit al minder dan een miljoen. Het zijn voornamelijk bedrijven die nog bellen via ISDN.

Ondertussen zijn er nieuwe technieken en alternatieven op de markt gekomen die goedkoper en veelzijdiger zijn, zoals Voice over IP (VoIP). Deze techniek komt ook beter tegemoet aan de huidige klantenwens voor optimale bereikbaarheid.

VoIP als alternatief voor ISDN

VoIP werd in 1995 geïntroduceerd en vormt eigenlijk al jaren een stabiel alternatief voor ISDN. In 1999 voorspelde het onderzoeks- en adviesbureau in de informatietechnologie-sector Gartner, dat VoIP binnen vijf jaar de totale traditionele telecommarkt zou overnemen. De opkomst van VoIP kwam vooral door de toenemende snelheid van internet. E-mailverkeer en internetgebruik zijn enorm gestegen en bellen via internet was dan ook een logische stap. Inmiddels is VoIP in een enorme stroomversnelling geraakt.

VoIP en MKB, een goede match

Helaas blijft het MKB hierin nog achter. Dat is jammer want VoIP biedt veel voordelen. Je kunt namelijk meerdere diensten over één aansluiting combineren wat voor de meeste bedrijven een grote kostenbesparing oplevert. Bovendien is VoIP zeer flexibel omdat u automatisch wordt doorverbonden naar een mobiel toestel als een vast toestel niet bereikbaar is. Hierdoor verhoogt de bereikbaarheid van MKB- bedrijven.

Wacht niet af en oriënteer nu

Wellicht vraagt u zich af, waarom u nu al moet nadenken over iets dat over twee jaar gaat plaatsvinden. Want waarom zou u nu iets gaan veranderen wat nog prima voldoet? Ons advies is om de overstap tijdig te doen of in ieder geval nu al te oriënteren op alternatieven die geschikt zijn voor uw organisatie. Daarnaast is de VoIP oplossing goedkoper dan uw huidige ISDN-verbinding. Elke dag die u dus wacht kost u geld!

Vraag de Telecomscan aan

Het is niet de vraag of u gaat overstappen maar wanneer! Een uitgebreide scan is essentieel om zonder problemen over te stappen op VoIP.

Gratis telecomscan

Scroll