Veilig ondernemen vanuit de cloud

  • Geschreven door Victor Visser
Veilig ondernemen vanuit de cloud

Hackers die inbreken op bedrijfscomputers en er vervolgens vandoor gaan met vertrouwelijke gegevens over klanten. Het afgelopen jaar hebben dit soort voorvallen bijna wekelijks de pers gehaald. Cybercriminelen worden niet alleen actiever: zij komen ook met steeds slimmere manieren om de ICT-huishouding van bedrijven binnen te dringen. Volgens experts is het een wapenwedloop waar de gemiddelde ondernemer het onderspit zal delven. De oplossing is echter simpel: stop bedrijfskritische gegevens in de cloud.

Cybercriminaliteit

In de afgelopen twee jaar heeft 28,5 procent van organisaties uit het Midden- en Kleinbedrijf te maken gehad met cybercriminaliteit. Dit blijkt uit recent onderzoek onder 1203 MKB-bedrijven, uitgevoerd door het lectoraat Cybersecurity van de NHL Hogeschool en de Politieacademie. Dat lijkt al een grote hoeveelheid, maar het werkelijk aantal getroffen MKB’ers is naar alle waarschijnlijkheid behoorlijk groter. Dat is tenminste de inschatting van de makers van het onderzoek: zij wijzen op het feit dat niet iedere ondernemer vrijuit praat over geslaagde aanvallen van cybercriminelen op zijn bedrijf. De verwachting is dat cybercriminaliteit de komende tijd alleen maar weliger zal gaan tieren, waarbij het MKB niet zal worden gespaard.

Cybersecurity

Het vormt een groot dilemma voor de gemiddelde ondernemer: het vergt continu grote investeringen in kennis en spullen om cybercriminelen effectief buiten de deur te houden en tegelijkertijd is het ook weer niet de bedoeling dat een aanzienlijk deel van de bedrijfsmiddelen op gaan aan dit soort investeringen. Werken met cloud diensten kan hier echter soelaas bieden. Wie met software uit de cloud werkt en gegevens in diezelfde cloud opslaat, maakt eigenlijk gebruik van de netwerkservers van gespecialiseerde ICT-bedrijven die jaarlijks miljoenen euro’s steken in het op peil houden van hard- en software. Daar hoort ook cybersecurity bij. Sterker nog: bij deze zogenoemde ‘cloud providers’ is veiligheid een van de hoogste prioriteiten. Niet alleen wordt er stevig geïnvesteerd in kennis over cybersecurity: de aanschaf van geavanceerde hard- en software voor de beveiliging van computers en data neemt een groot deel van de investeringsbudgetten in beslag.

Veilig ondernemen tegen lagere kosten

Ondernemers hebben meer en meer door dat het in de cloud werken (zowel op kantoor als onderweg via de snelle mobiele 4G-netwerken) kosteneffectiever is én de nodige flexibiliteit geeft. En tegelijkertijd blijkt ook dat de grotere bescherming tegen cyberaanvallen een belangrijke reden is voor de overstap naar cloud werken. Volgens onderzoek van het in ICT-vraagstukken gespecialiseerde marktonderzoeksbureau Pb7 Research kiest inmiddels 32 procent van de MKB’ers voor cloud vanwege de veiligheid. Dat heeft ook zichtbare resultaten, stellen de onderzoekers: maar liefst 21 procent van de ondernemers die in de cloud werkt, heeft minder vaak security incidenten. Veiliger ondernemen tegen lagere kosten: welke ondernemer wil dat nou niet?

Scroll