Wat levert een cloud werkplek u als ondernemer op?

  • Geschreven door Victor Visser
Wat levert een cloud werkplek u als ondernemer op?

Onderzoeks- en adviesbureau Gartner definieert cloud computing als volgt:

“Een manier van computing waar schaalbare en elastische IT gerelateerde capaciteiten worden geleverd als een service aan externe klanten via internet technologie.”

Cloud computing bestaat dus uit de volgende 5 onderdelen:
1. IT als een service betekent dat de zorg van de klant wordt verplaatst naar de leverancier doordat het wordt aangeboden als een service
2. Schaalbaar en elastisch betekent dat het zich aanpast aan de benodigde capaciteit
3. Gedeeld betekent gezamenlijke resources om schaalvoordelen te behalen
4. Afrekenen naar gebruik betekent dat de dienst kan worden gemeten waardoor andere afreken methodes mogelijk zijn
5. Gebruik maken van internet technologie betekent dat de dienstverlening over de infrastructuur van het internet wordt geleverd

Volgens Gartner geeft dit de volgende drie financiële voordelen:

1. Grotere kostenbeheersing – cloud services kunnen de omvang van hun diensten snel aanpassen, zodat de uitgaven snel kunnen dalen als de vraag naar services wordt verminderd
2. Meer liquiditeit – door gebruik te maken van cloud/ on-demand services hoeven bedrijven niet vooraf te investeren in IT-infrastructuur die bovendien weer snel technologisch verouderen.
3. Verminderde opportunity kosten – door te kiezen voor cloud/ on-demand, kan een bedrijf geld vrijmaken om in andere delen van het bedrijf te investeren.

Cloud computing rekent af met investeringsnoodzaak

Ondernemers waren dus voorheen gedwongen om zelf netwerkservers, harde schijven, security-oplossingen en diverse software aan te schaffen. Daar kwam dan nog eens het beheer van al die ICT-zaken bij. Denk aan het verzorgen van software-upgrades, het inregelen van back-ups en het bemannen van een interne helpdesk voor gebruikersvragen. Dat vergde een aardige investering die ook nog eens niet of nauwelijks inzichtelijk te maken was voor een financiële afdeling.

Cloud computing rekent af met die investeringsnoodzaak. De aanschaf, installatie en beheer van de ICT-huishouding (van netwerkservers tot kantoorsoftware en data-opslagcapaciteit) gebeurt bij en door de cloud provider. De ondernemer kan die post van de begroting schrappen. De inzichtelijkheid en transparantie worden bij cloud computing ook groter: bij veel cloud providers kan er namelijk per maand en per gebruikte ICT-voorziening worden afgerekend. In veel gevallen zelfs met één verzamelfactuur voor het gehele bedrijf. Ondernemers betalen hierdoor nooit te veel én de ICT is voortaan een voorspelbare uitgavenpost geworden.

Voorspelbare ICT is in zicht

Ondernemen is geen activiteit die uitblinkt door een grote mate van voorspelbaarheid. Maar dankzij de cloud is één onderdeel daarvan wel voorspelbaar en transparant geworden: de ICT. Dat scheelt weer.

Wilt u meer weten hoe u:
• Minder hoeft te investeren in hardware
• Uw ICT voorspelbare kosten worden
• U alleen ICT hoeft te betalen voor wat u gebruikt

Download dan nu ons gratis e-book “kantoor en telefonie in de cloud”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inspiratiebron: https://www.gartner.com/smarterwithgartner/the-financial-case-for-moving-to-the-cloud/

Scroll