Cyber security advies leidt tot meer beveiligingsbewustzijn

Esther Rozenberg werkt sinds kort bij een management adviesbureau dat bedrijven raad geeft over allerlei management uitdagingen. Ze hebben kennis en ervaring op het gebied van financiën, human resources, maatschappelijk verantwoord ondernemen, marketing en sales. Daarnaast geven ze juridisch advies. Ze deelden al hun bestanden via Google Drive, maar haalden e-mails nog onbeveiligd via de mailserver van hun webhost binnen.

“We waren al aan het nadenken over manieren waarop we slimmer informatie kunnen delen. Google Drive werkte heel handig, maar we waren niet zo bezig met informatiebeveiliging. Dat hadden we als management adviesbureau eigenlijk wel moeten doen.”

Een collega van Esther kreeg een virus op zijn computer dat ervoor zorgde dat er spam verzonden werd naar alle klanten en relaties.

“Eén van onze klanten meldde ons dat zij allerlei vreemde e-mails van ons ontving. Toen we bij onze verzonden items keken, zagen we dat er SPAM verzonden werd naar al onze contacten.”

Trends kon het computervirus dat verantwoordelijk was voor de SPAM eenvoudig verwijderen. Het probleem was opgelost, maar door de werkwijze van het adviesbureau was de kans groot dat het opnieuw zou gebeuren.

Technische en organisatorische beveiligingsmaatregelen

Trends adviseerde het adviesbureau om over te stappen op de cloud. Medewerkers loggen nu veilig in via remote desktop. Daarnaast worden e-mails gecontroleerd op virussen voordat ze in de mailbox verschijnen. Daarmee was het probleem echter nog niet helemaal opgelost.

Medewerkers waren gewend om op een bepaalde manier te werken. Ze zetten persoonsgegevens onversleuteld op een USB-stick en schreven wachtwoorden op een Post-It op. Hun computers hadden geen wachtwoord, dus iedereen in het bedrijfsverzamelgebouw kon zo naar binnen lopen en gevoelige data meenemen.

“Trends heeft ons niet alleen geholpen met ICT-beveiliging. Door middel van training hebben ze ons ook een spiegel voorgehouden. Met veel tips en praktische oplossingen zijn we veel slimmer en vooral veiliger gaan werken. Nu geven we onze klanten zelf het advies om eens met Trends te gaan praten. Cybercriminaliteit is namelijk een groot bedrijfsrisico. Dat hebben we zelf wel ondervonden.”

Esther en haar collega’s bij het management adviesbureau zijn bewust gemaakt van cyber security. Daarnaast werken ze nu veilig en efficiënt samen in de cloud. Wilt u binnen uw bedrijf ook veiliger werken en beveiligingsbewustzijn creëren onder uw medewerkers? Lees meer over informatiebeveiliging en cyber security of neem contact met ons op.

Meer cases Minder cases
Paralax
Scroll